Normandië: 75 jaar na D-Day

Omaha Beach

6 juni 1944
Deze datum staat bij veel mensen in het geheugen gegrift: D-Day.
Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat op deze dag de eerste stap naar het einde van WOII in Europa werd gezet. Vier jaar geleden hebben we de invasiestranden al een keer bezocht, maar vanwege de herdenkingen zijn we dit jaar nogmaals die kant op gegaan. Op 4 juni zijn we met de auto richting Normandië gereden. De volgende dag zijn we als eerste naar Pointe-du-Hoc gegaan en vervolgens langs de kust terug richting Arromanches.
De sfeer was duidelijk anders. Op veel plekken werden al herdenkingen gehouden en overal zal je jeeps en motoren rijden. Heel indrukwekkend om dat zo mee te mogen beleven.
Op 6 juni zelf was het voor ons onmogelijk om het gebied binnen te gaan, veel wegen werden om 05:00 uur al afgesloten.

In remembrance

Op 7 juni zijn we via de Pegasus Bridge naar Ouisterham gereden en kwamen zo aan bij Sword Beach. We waren net op tijd om naar een hommage van (Nederlandse) doedelzakspelers aan Piper Bill Millin mee te krijgen.

Colleville-Montgomery-Plage

Na Sword Beach zijn we verder gereden naar Juno Beach en Gold Beach om zo uiteindelijk weer in de buurt van Arromanches te komen. Helaas werd door het slechte weer de geplande vliegshow daar geannuleerd.
We zijn toen weggegaan bij de stranden en hebben ons bezoek aan Normandië afgesloten met een bezoek aan Bayeux.
De volgende dag weer vol indrukken naar huis gereden.

Voor meer foto’s : zie mijn Facebookpagina